HOME PAGEHOME PAGEHOME PAGEENGLISHSLOVENSKYČESKY
 
Čtvrtek 28.03.2024
DFS PÚČIK
Dětský FS PÚČIK
Kde nás najdete
Historie souboru
Repertoár souboru
Kalendář akcí
Aktuality a zprávy
Fotogalerie
KONTAKTY
Napište nám



FOLKLORNÍ SDRUŽENÍ ČESKÉ REPUBLIKY

SDRUŽENÍ PŘÁTEL FOLKLORU

BRTNÍK Míla [ Osobnost FoS ČR ]

BRTNÍK Míla
Míla Brtník
Významná osobnost Folklorního sdružení České republiky a Horáckého folklorního sdružení.
MÍLA BRTNÍK-*7.ledna 1928 v Jihlavě. Autor rukopisné sbírky " Zpěvník horáckých písní po lidech sebraných". Hudebník, vynikající houslista, upravovatel, choreograf, organizátor, sběratel, autor pořadů, výtvarník. Do folklorního hnutí se zapojil v 50.letech. V roce1954 obnovil skřípácou muziku ve Velkém Beranově u Jihlavy, která v pozdějších letech ovlivnila také instrumentář BROLNu. Skřípáckou muziku připojil k nově založenému souboru Vysočan, kde působí jako umělecký vedoucí, choreograf ( vytvořil zde na 150 choreografií včetně hudebních úprav) a primáš muziky. Lidové písně upravoval též pro soubory Drahan Blansko, Kalamajka Havlíčkův Brod, Křenováček Křenovice , Škubánek Světlá nad Sázavou, Stražišťan Pacov, Velen Boskovice, Vysočinek Hlinsko, Podjavořičan Telč aj. Je autorem programů Horáckých slavností v Telči, v Jihlavě a festivalu Horácko zpívá a tančí ve Světlé nad Sázavou. Spolupracuje se svazem českých Chorvatů v Daruvaru. Se svým souborem natáčel v Čs. i České televizi, v rozhlase v Brně, Praze i v zahraničí ( např. Velká Británie, Finsko, Francie). Významná je též jeho činnost organizátorská. Působil jako předseda regionálního a člen ústředního poradenského sboru pro lidovou píseň a tanec, podílel se na práci sekce pro dětské folklorní soubory v Artamě, je zakladatelem Horáckého folklorního sdružení (1990), působil též ve výboru Folklorního sdružení ČR. Autorsky přispívá k pořadům na MFF ve Strážnici, od roku 1995 je členem Senátu programové rady.
Míla Brtník obdržel za svoji folklorní činnost ocenění doma i v zahraničí. Velmi významné bylo světové uznání formou zařazení životopisu do mezinárodní příručky význačných vůdčích osobností světa " Kdo je kdo" na základě rozhodnutí amerického životopisného ústavu Američan Biographical Institute (ABI). Míla Brtník je pokračovatelem Zdeňky Jelínkové. Doslova vydupali Horácko ze země. Vyškolili řadu vedoucích souborů, vdechli jim nadšení a lásku k horáckým Tancům a písničkám. Míla Brtník je právem nazýván " tátou horáckého folkloru". Patří mu za to nejvřelejší díky.
2006


2007
Dočetli jsme se, že pan Míla Brtník byl v polovině roku 2006 poctěn Cenou ministerstva kultury. Obdržel ji za celoživotní práci pro propagaci a popularizaci Horácka. Za cenou stojí mnoholetá práce se souborem Vysočan i dalšími soubory, výchova mladých, práce v porotách, sběratelská činnost a další. Prostě Horácko je Brtník. Gratulujeme k ocenění a přejeme hodně sil a energie do dalších let.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Osobnost FoS ČR
Míla Brtník
Vrchlického 19
586 01 Jihlava
Česko (CZ)
tel: (+420) 603 447 813
BRTNÍK Míla
Míla Brtník s členkami muziky Vysočan, Kraslice 2002

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz

Typ záznamu: Osobnost FoS ČR
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 14.01.2007 v 21:12 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
FOLKLORNÍ AKCE V KRAJI
Aktuality a zprávy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář akcí v kraji